Antena activa - YO3WL

Go to content

Main menu:

Antene > Antene
Ce este antena activa? Antena activa nu este altceva decat un amplifificator care se monteaza la capatul unei antene scurte  care realizeaza si  adaptarea de impedanta dintre antena si 50 ohm.
Dupa cum stim, unda electromagmetica este compusa din doua componente, campul magnetic si rspectiv campul electric. 
Antenele lungi ( λ, λ/2, λ/4) reactioneaza foarte bine la cele doua componente cea ce rezulta ca va receptiona toate perturbatiile electrice /magnetice. 
Intrucat perturbatiile campului electric sunt mult mai mari, s-a dorit reducerea pe cat posibil a campului electric si receptionarea campului magnetic.
Antenele magnetice nu sunt o noutate, ele au fost folosite pe avioane,vapoare si bineinteles in receptoarele de radio pentru LW/MW. Bineinteles ca antenele magnetice sue folosesc si la emisie, numai ca in acest caz discutam numai de receptie.
Pentru receptia undelor magnetice se foloseste dipol (bucla inchisa) unde lungimea buclei este mai mica decat 1/10 λ .In imaginea de mai jos, am folosit doua bucle care sunt comutate pe directii diferite de receptie. Amplificatorul este un amplificator simetric cu o rezistenta mica de intrare  care realizeaza un transfer proportional al curentul din Loop in tensiune. 
 
 
Cautare
Back to content | Back to main menu